Kinetický objekt - Křepelková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce pojednává o tématu kinetické umění. Skládá se z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá analýzou tohoto pojmu, a co si pod ním lze představit. Postupně nás provede jeho počátky a vývojem. Dále následuje obecné přiblížení situaci z evropského pohledu. Přehled nejvýraznějších autorů podílejících se na vývoji kinetismu. Hlavní pozornost je v práci věnována osobnosti Vratislavu Karlu Nováku významnému představiteli českého kinetického sochařství. V praktické části je zpracován trojrozměrný objekt sestavený z vyměnitelných obrazů. Součástí jsou také skicové materiály prezentovaných artefaktů.
Kinetic object
Keywords: Kinetismus; Zdeněk Pešánek; Mechanika; Karel Vratislav Novák; Alexander Calder; Mobil; Jean Tinguely; Environment; Kinetic art; Zdeněk Pešánek; Mechanics; Karel Vratislav Novák; Alexander Calder; Mobil; Jean Tinguely; Environme