Českobudějovická katedrální kapitula v letech 1785-1883 - Enderle, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá fungováním a strukturou katedrální kapituly v letech 1775-1883. Podstatná první polovina práce tak obsahuje historický kontext a proces zaloţení nejen kapituly při katedrálním chrámu svatého Mikuláše, ale i nově vytvořené českobudějovické diecéze. Ve druhé části práce pak najdeme souhrn událostí i činnosti lidí při kapitule, stejnějakokrátképředstaveníprvních čtyřčeskobudějovickýchbiskupů.
Cathedral chapter in České budějovice in times of bishop Jan Valerián Jirsík
Keywords: katedrální kapitula; diecéze; biskupství; episkopát; josefinismus; osvícenství; cathedral chapter; diocese; bishopric; episcopacy; the Enlightenment; josephinism