Týrané dítě - Štěpková, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou týraného dítěte a zmiňuje opomíjení nebezpečí tohoto jevu ze strany veřejnosti a její neochotu spolupracovat. Popisuje jednotlivé formy, rizikové faktory, vývoj postavení dítěte ve společnosti a zachycení jeho práv v různých zákonech. Zdůrazňuje důležitost prevence. V závěru zmiňuje i několik forem náhradní rodinné péče. V diskusi se věnuje problému užití tělesných trestů ve výchově dítěte.
Battered child
Keywords: rodina a dítě; syndrom CAN; týrané dítě; sexuální zneužívání; tělesné tresty; rizikové faktory; sociálně právní ochrana; prevence; family and child; syndrome CAN; battered children; sexual abuse; physical punishment; risk factors; social services act; prevention