Sledování morfologické stavby vemene u nedojených ovcí - Kučera, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce bylo získání a vyhodnocení dat parametrů vemene nedojených ovcí. Během měření byly u 107 ovcí plemene valaška ze šlechtitelského chovu sledovány tyto parametry vemene: hloubka, šířka vemene, délka a postavení struků, upnutí a rozpolcení vemene. A byl vyhodnocen vliv pořadí vrhu na tyto hodnoty. Průměrná hodnota hloubky vemene dosáhla 8,2 cm. Průměrná šířka vemene byla naměřena 9,1 cm. A délka struku byla 2,5cm. Všechny tyto rozměry mají rostoucí tendenci od prvního do čtvrtého vrhu, na pátém vrhu dochází k mírné regresi a tato hodnota se udrží i na šestém (a další) vrhu. Bodová hodnota postavení struků byla stanovena 2,93 bodu. Tato hodnota je v optimálním rozmezí 2 až 3 pro bezproblémové nalezení struků jehňaty. Hodnota narůstá od prvního (2,70 bodu) do pátého vrhu (3,23 bodu), kde nadále stagnuje. Upnutí vemene je průměrně 2,1 bodu, hodnoty tohoto parametru se vlivem počtu vrhů prakticky nemění. Rozpolcení vemene bylo stanoveno na průměrnou hodnotu 3,84 bodu.
Monitoring morphological structures of the udder cured meat sheep
Keywords: ovce valaška; morfologie vemene; struky; parametry vemene; walachian sheep; udder morfology; teats; traits udder