Hematologické vyšetření ryb po antiparazitární léčbě - Janík, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo posoudit vliv vybraných antiparazitárních léčiv na zvolené hematologické ukazatele v krvi ryb a následně posoudit vliv těchto léčiv na parazitární onemocnění oční čočky způsobené motolicí oční (Diplostomum spathaceum). Amuři bílí (Ctenopharyngodon idella) napadení motolicí oční byli vystaveni po dobu 24 hodin širokospektrálnímu antiparazitiku - praziquantelu v koncentracích 2 mg.l-1 a 10mg.l-1 a bendizimidazolovému derivátu - fenbendazolu v koncentraci 25 mg.l-1. Po koupeli byla rybám odebrána krev, ve které byly stanoveny hematologické ukazatele - počet červených krvinek (RBC), počet bílých krvinek (WBC), hematokrit (PCV), hemoglobin (Hb), střední objem erytrocytu (MCV), hemoglobin erytrocytu (MCH), střední barevná koncentrace (MCHC). Ryby byly dále podrobeny parazitárnímu vyšetření oční čočky a byl posouzen vliv léčiv na metacerkárie motolice oční. Z výsledků bylo patrné statisticky významné snížení počtu erytrocytů (p<0.05) při použití fenbendazolu v koncentraci 25 mg.l-1 a statisticky významné zvýšení střední barevné koncentrace (p<0.05) u vyšší použité koncentrace praziquantelu (10 mg.l-1). Zbylé stanovené hematologické ukazatele se nelišili od parametrů kontrolních skupin. Parazitárním vyšetřením byli zjištěny pouze statisticky nevýznamné odchylky, které byly dány nízkou iniciální prevalencí motolice oční u vyšetřovaných ryb.
Hematological Examination of Fish After Antiparasitic Bath
Keywords: amur bílý; fenbendazol; praziquantel; metacerkárie; motolice oční; grass carp; fenbendazole; praziquantel; Diplostomum spathaceum; metacercariae