Předpokládané chování obyvatel při spuštění JSVV - Jindřich, Eduard (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Varování obyvatel v České republice je zabezpečováno jednotným systémem varování a vyrozumění. Tento systém se skládá z koncových prvků, rotačních nebo elektronických sirén, bezdrátových rozhlasů a ovládacích terminálů. Včasné varování obyvatel je důležité při vzniku havárií a mimořádných událostí.V současné době se do technologií jednotného systému varování a vyrozumění investují nemalé finanční prostředky a zavádí se nové koncepce v oblasti vyrozumění a varování obyvatel. Cílem práce je zjistit chování obyvatel Jihočeského kraje při spuštění jednotného systému varování a vyrozumění. Zjistit počet osob, které by v případě vzniku mimořádné události věděli, jak se zachovat v dané situaci. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření. Dotazníkem byli osloveni občané Jihočeského kraje všech věkových kategorií. Z těchto vyplněných dotazníků byly zpracovány grafy. V závěru práce shrnuji nejdůležitější poznatky, které vyplynuly z provedeného průzkumu a navrhuji možné řešení k dané problematice.
Eligible behaviour of population at starting warning and notification.
Keywords: Klíčová slova: jednotný systém varování a vyrozumění; siréna; koncový prvek; varovný signál; varování obyvatelstva; ochrana obyvatelstva.; Key words: integrated system of warning and notification; siren; terminal elements; warning of inhabitants; protection of inhabitants.