Geometrie v architektuře - Bártová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Díky této bakalářské práci si čtenář udělá obrázek o vztahu geometrie s každodenním životem. Vybrané křivky a tělesa jsou matematicky popsány a ilustrovány fotografiemi architektonických prvků a 3D modely vytvořenými v programu GeoGebra a SketchUp. Cílem publikace je usnadnit pochopení geometrie, použitím střetu teorie s praxí, a možnost využití při výuce matematiky a geometrie. Pravé pojednává o kuželosečkách, vybraných technických křivkách a kvadrikách.
Geometry in architecture
Keywords: kuželosečky; kružnice; elipsa; parabola; hyperbola; technické křivky; šroubovice; řetězovka; paraboloid; eliptický paraboloid; hyperbolický paraboloid; hyperboloid; válcová plocha; šroubová plocha; moderní architekura; conic; circle; ellipse; parabola; hyperbole; technical curves; helix; catenary; paraboloid; elliptic paraboloid; hyperbolic paraboloid; hyperboloid; cylindrical surface; helical surface; modern architecture