A comparative view of Czech and English prepositions signifying place and time - Vachová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá významem a distribucí anglických časoprostorových předložek ve srovnání s českými předložkami stejného typu. Hlavní náplní této práce je především detailní podchycení anglické předložky at, která jako jedna z mála, stejně jako předložky on a in, vyjadřuje jak časové, tak i prostorové vztahy (např. na rohu, v 7:30) Porovnání této anglické předložky s jejich českým překladem může přinést významný pohled na propojení jazyka, mentálního vnímání a lidské zkušenosti. Jelikož anglický i český jazyk využívá rozdílných prostředků pro vyjadřování předložkových vztahů, je cílem této práce analýza co největšího počtu sekvencí, které mohou přispět k pochopení jednotlivých vztahů. Zdali se užití anglické předložky at v porovnání s českými časoprostorovými předložkamiliší a do jaké míry, bude analyzováno v praktické části této práce.
A comparative view of Czech and English prepositions signifying place and time
Keywords: prostorová a časová předložka; ekvivalent; fráze; význam; užití; překlad; spatial and temporal preposition; equivalent; phrase; meaning; distribution; translation