Turismus v chráněných oblastech (příklad Lipenska, CHKO Šumava) - Junová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce je vyhodnocení turistického ruchu v letech 1990-2010 na podkladě dostupných údajů, vyhodnotit vývoj turistického ruchu v chráněném a nechráněném území v oblasti Lipensko, konkrétně od Nové Pece po Lipno nad Vltavou. V teoretické části jsou obsaženy poznatky z odborné literatury týkající se cestovního ruchu, udržitelnosti cestovního ruchu v chráněných oblastech a možnosti jeho rozvoje. V praktické části se práce zabývá vývojem cestovního ruchu z hlediska počtu návštěvníků a délky pobytu, analýzou primární a sekundární nabídky cestovního ruchu Lipenska a porovnáním situace na pravém (CHKO Šumava) a levém břehu Lipenské vodní nádrže. Součástí práce je i odhad možného dalšího rozvoje turismu na území Lipenska.
Tourism in Protected Areas (example of Lipensko, CHKO Šumava)
Keywords: Turismus; udržitelnost cestovního ruchu; chráněná krajinná oblast; atraktivity cestovního ruchu; Tourism; tourism sustainability; protected landscape area; tourism attractions