Povolání vojáků Armády ČR k plnění úkolů Policie ČR při radiačních haváriích na Jaderné elektrárně Temelín - Mála, Radek (Jihočeská univerzita, 2014)
Jedním z úkolů Armády ČR nevojenského charakteru na základě zákona č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky je situace, kdy mohou být vojáci Armády ČR vyzváni k plnění úkolů Policie ČR, pokud síly a prostředky Policie ČR nebudou dostatečné k zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti, a to na dobu nezbytně nutnou. K plnění zmíněných úkolů na základě Vnějšího havarijního plánu Jaderné elektrárny Temelín se v případě vzniku radiační havárie povolává 200 vojáků. Od okamžiku ověření oznámení o vzniku radiační havárie na Jaderné elektrárně Temelín bude Krajskému ředitelství policie Jihočeského kraje k dispozici 30 vojáků do 12 hodin z toho nejméně 12 řidičů a 170 vojáků do 24 hodin z toho nejméně 16 řidičů. Vojáci budou vybaveni střelnou zbraní - pistolí s jedním palebným průměrem (24 nábojů), výstrojními součástkami, prostředky individuální ochrany a dalším vojenským materiálem. Dále poskytuje Armáda ČR 10 automobilů osobních terénních, 1 automobil vyprošťovací a 2 automobily nákladní terénní valníkové s plachtou včetně řidičů a obsluhy. Po aktivaci budou všichni vojáci soustředěni do příjmového místa na Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, kde budou vybaveni pro výkon služby pořádkové policie rukávovou páskou, nebo reflexní vestou s nápisem POLICIE, obuškem, pouty, ochrannou maskou a filtrem. Poté budou rozděleni a odesláni na Územní odbory Krajského ředitelství Jihočeského kraje, k plnění úkolů mimo zónu havarijního plánování, do míst soustředění sil a prostředků k plnění úkolů v zóně havarijního plánování, nebo do míst ubytování. Parkování vozidel Armády ČR je dopředu připraveno v areálu Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, na Krajském vojenském velitelství České Budějovice a v Kasárnách Prokopa Holého v Táboře. Ubytování vojáků Armády ČR je zajištěno ve Sportovní hale Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a v Kasárnách Prokopa Holého v Táboře. Při plnění úkolů v zóně havarijního plánování bude hlavním úkolem vojáků Armády ČR spolu s Policií ČR zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti, regulace pohybu osob a vozidel. Vojáci budou v předem určených smíšených hlídkách pod velením příslušníka Policie ČR. Území zóny havarijního plánování je rozděleno na vnitřní a vnější část. Vnitřní část zóny havarijního plánování tvoří kruh o poloměru 5 km a vnější část zóny havarijního plánování tvoří mezikruží 5-13 km. Vnější část je rozdělena do 16-ti pravidelných výsečí. Rozdělení zóny havarijního plánování tvoří hranice pro plánování regulace pohybu osob a vozidel. Na příkaz velitele zásahu, nebo hejtmana uzavře Policie ČR spolu s vojáky Armády ČR veškeré příjezdové komunikace na vnější části hranice 13 km zóny havarijního plánování a obsadí je určenými pevnými stanovišti hlídek. Při nařízení evakuace uzavře Policie ČR spolu s vojáky Armády ČR pevnými stanovišti hlídek na pozemních komunikacích hranici 5 km zóny havarijního plánování a dále podél hranic evakuovaných sektorů. Na evakuačních trasách směřujících ven ze zóny havarijního plánování k místům dekontaminace budou pohyblivé hlídky Policie ČR a Armády ČR regulovat pohyb osob a vozidel. V rámci přípravy a provedení opatření vyplývajícího z Vnějšího havarijního plánu Jaderné elektrárny Temelín při radiační havárii na Jaderné elektrárně Temelín, jsou vyčlenění vojáci jednou ročně předběžně proškolováni lektory z řad Police ČR a Hasičského záchranného sboru ČR. Zde jsou seznamováni s povinnostmi a oprávněními příslušníka Policie ČR, s jejich úkoly v rámci Vnějšího havarijního plánu Jaderné elektrárny Temelín, mírou radiačního ohrožení zasahujících osob, dodržováním bezpečnostních opatření, stanovenými podmínkami pro nasazení a hrozícím nebezpečím.
Activation soldiers of the Czech Army for fullfilling Police's tasks in the case of radiation accidents in nuclear Power Plant Temelín.
Keywords: Armáda ČR; Policie ČR; Vnější havarijní plán Jaderné elektrárny Temelín; mimořádná událost.; the Army of the Czech republic; the Police of the Czech republic; Exeternal emergency Plan Nuclear power plant Temelín; emergency event.