Téma rodiny ve výtvarné produkci dětí s rozdílným rodinným zázemím - Černá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce pojednává o výtvarném ztvárnění rodiny jedinci ve věku od tří do patnácti let, kteří vyrůstají v odlišném rodinném prostředí. Studie je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá charakteristikou psychického a výtvarného vývoje subjektu s přihlédnutím ke kresbě lidské figury, rodiny a koloritu dětské kresby. Dále usiluje o obecnou definici rodiny a seznamuje nás s jejími funkcemi. Také se věnuje duševním potřebám dítěte a rizikům nastávajícím při jejich dlouhodobém neuspokojování. Praktická část je zaměřena na analýzu kresby z hlediska její obsahové a formální stránky; snaží se o hodnocení a porovnání stylů zobrazení daného tématu mezi cílovými skupinami a zároveň sleduje úroveň jejich výtvarného projevu.
Family in the Graphic Activities of the Children with the Different Family Background
Keywords: psychický vývoj dítěte; rodina; dětský výtvarný projev; kresba lidské figury; mental development of the child; family; children's creative expression; drawing the human figure