Tvorba systému kalkulace nepřímých nákladů ve vybraném podniku a vyhodnocení jeho úspěšnosti, s ohledem na vypovídací schopnost účetních výkazů - Kohoutová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Stěžejní částí práce je tvorba systému kalkulace nepřímých nákladů ve vybraném podniku. Systém je založen na principech koeficientů, kde je každé položce sortimentu přidělen koeficient na základě náročnosti sortimentu na daný nákladový druh. Tyto koeficienty slouží jako rozvrhová základna pro nepřímé náklady odpovídající danému nákladovému druhu. Tento systém je otestován na vzorku zboží a jsou podchyceny určité slabé stránky. Je provedena analýza konkurence a finanční zhodnocení zavedení tohoto systému.
Creating Calculation System of Indirect Cost in the Company and Evaluation According to Informative Ability of Financial Statements
Keywords: kalkulace; koeficient; nepřímý náklad; analýza konkurence; finanční zhodnocení; calculation; coefficients; indirect cost; competition analysis; financial evaluation