Fyzioterapie zaměřená na posturální systém a tkáně dolních končetin u dětí věnujících se fotbalu - Maršík, Roman (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této práce je Fyzioterapie zaměřená na posturální systém a tkáně dolních končetin u dětí věnujících se fotbalu, kde se zaměřuji na vliv hluboké stabilizace, na celkové držení těla a tkáně, zejména svalů dolních končetin. Domnívám se, že význam hluboké stabilizace je často opomíjen v rámci tréninkových jednotek hráčů fotbalu, zejména těch dětských. Současné trendy kladou důraz především na výkon a až v té podřadnější fázi na stav samotného hráče, který může mít vliv i na samotný výkon. Bez preventivních opatření, jako jsou různé druhy kompenzačních cvičení, mohou vzniknout zdravotní komplikace v podobě zranění, které mohou hráče dále limitovat. Tato cvičení slouží jako prevence vzniku zranění, či kompenzace, tedy vynahrazení jednostranné zátěže, která může nastat. Tato práce se v teoretické části zaměřovala na posturální systém v souvislosti s posturálními funkcemi a hlubokým stabilizačním systémem páteře a jeho souvislostmi s postavením různých segmentů. Dále na biomechanické vlastnosti, především svalové a pojivové tkáně. V návaznosti je zde popsán výčet zranění, která se objevují nejčastěji. V neposlední řadě jsou zde popsány prvky preventivních opatření, ve smyslu kompenzačních cvičení, či využití kompenzačních pomůcek. Jako poslední bod teorie tvoří metodika tréninků dětí z hlediska fyzioterapie. V praktické části jsem se zabýval vyšetřením čtyř probandů ve věkové kategorii mladší žáci ve věku 11-12 let. Při vyšetření jsem se zabýval celkovým držením těla, zkrácenými svaly, posturálními funkcemi a posturální stabilitou, jejíž hodnoty byly zjištěny na posturografu.
Physiotherapy focused on the postural system and tissues of the lower extremities in child football players
Keywords: fotbal; děti; kompenzační cvičení; prevence; football; children; compensatory exercises; prevention