Otroctví ve starověkém Izraeli - Nusko, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce pojednává o systému otroctví ve starověkém Izraeli. Začíná popisem historie této země a vývoje její společnosti, do které jsou potom zařazeny jednotlivé skupiny otroků, které tehdy měly být její součástí. Zabývá se jak otroky v majetku jejich vlastníků, tak i otroky dlužními. V souvislosti s dlužním otroctvím také blíže popisuje izraelský starozákonní systém půjček. V další části se potom věnuje podrobnému rozboru jednotlivých nařízení pro jednání s otroky, která jsou rozdělena podle jednotlivých knih Starého zákona, ve kterých se nachází, přičemž výsledky jsou následně shrnuty v závěru práce.
Slavery in Ancient Israel
Keywords: Izrael; starověk; otroctví; Israel; antiquity; slavery