Dostupnost dusíku v půdách horských smrčin v závislosti na obnově lesa po disturbanci lýkožroutem - Šimková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce pojednává o přírodním vývoji horských smrčin a o cyklu dusíku v půdě se zaměřením na lesní ekosystémy. Detailněji se práce zabývá změnami dostupnosti dusíku v půdách horských smrčin během jejich vývoje bez zásahů člověka po disturbanci lýkožroutem. Součástí práce je návrh projektu sledování dostupnosti minerálního dusíku a souvisejících půdně-mikrobiologických parametrů v půdách povodí dvou šumavských jezer (Plešné jezero a Čertovo jezero) na gradientu odumírání a regenerace lesa po disturbanci lýkožroutem.
Nitrogen availability in mountain spruce soils depending on forest restoration after disturbance by bark beetle