Enrichment kočkovitých šelem - Lišková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Environmentální enrichment napomáhá zlepšit komplexnost životního prostředí zvířat v lidské péči, podporuje pohodu zvířat, stimuluje aktivní a redukuje stereotypní chování, které je často k vidění právě u velkých kočkovitých šelem chovaných v zoologických zahradách. Práce byla uskutečněna v Zoo Dvůr Králové u tří druhů velkých kočkovitých šelem - tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), levhart perský (Panthera pardus saxicolor) a lev pustinný (Panthera leo). Účelem bylo srovnat reakce těchto jedinců na čtyři typy obohacení - zavěšená nebo jinak znepřístupněná potrava, kartonová krabice s dřevitou vatou a několika potkany, plastový barel a výkaly slonů afrických (Loxodonta africana) nebo sitatung západoafrických (Tragelaphus spekei gratus). Potravní enrichment zvýšil dobu strávenou žraním a pohybem. Přidání kartonové krabice do výběhu způsobilo ve většině případů hravé a ostatní chování, zvířata se více hýbala. Na plastový barel reagovala každá skupina zvířat jinak, u obou tygrů ussurijských zvýšil pohybovou aktivitu, levharti perští reagovali na plastový barel hravým a ostatním chováním. U lvů vyvolal primárně pohyb a ostatní chování. Olfaktorický podmět navýšil dobu strávenou ostatním chováním a pohybem.
Enrichment of large cats
Keywords: environmentální enrichment; aktivita; velké kočkovité šelmy; Panthera tigris altaica; Panthera pardus saxicolor; Panthera leo; environmental enrichment; activity; large felids; Panthera tigris altaica; Panthera pardus saxicolor; Panthera leo