Altruismus u studentů připravujících se na pomáhající profese - Blažková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Existuje celá řada povolání, jejichž hlavním posláním je pomáhat lidem. Souhrnně se označují jako pomáhající profese. U těchto profesí nalezneme určitá specifika, k nimž neodmyslitelně patří i nároky na osobnost pracovníků. Vlastně se dá říci, že osobnost pomáhajícího je klíčovým nástrojem k úspěšnému výkonu těchto profesí. Významnou roli v osobnostní struktuře přitom sehrávají faktory altruismu a prosociálního chování. Téma Altruismus u studentů připravujících se na pomáhající profese jsem si zvolila proto, že otázkám altruismu nebyla v minulých letech v naší literatuře věnována zvláštní pozornost. V teoretické části mé práce jsem se mimo jiné zabývala rozličnými definicemi altruismu, které se od sebe v různých zdrojích více či méně liší, a také vysvětlením tohoto pojmu např. z hlediska etiky, filozofie a sociobiologie. Dále jsem věnovala pozornost motivaci altruistického chování (proč vlastně a za jakých okolností jsme ochotni si pomáhat). A nemohla jsem opomenout pomáhající profese, jejich výjimečnost, specifika, důležitost, ale také rizika. Cíl mé bakalářské práce spočívá ve zmapování vybraných osobnostních charakteristik, především altruismu, které souvisejí s volbou budoucího povolání ve sféře pomáhajících profesí. Smyslem je lépe a hlouběji pochopit pomáhající profese. Výzkumem, který byl proveden metodou dotazníku, jsem se snažila prokázat následující hypotézu: Studenti pomáhajících profesí vykazují zvýšenou hladinu altruismu ve srovnání s populačním průměrem. Tento výzkum byl proveden u náhodně vybraného souboru studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Hypotéza byla potvrzena. Studenti připravující se na pomáhající profese opravdu vykazují nepatrně vyšší hladinu altruismu.
Altruism among students preparing for helping professions
Keywords: Altruismus; Altruistické chování; Empatie; Pomáhající profese; Prosociální chování; Altruism; Altruistic behaviour; Empathy; Helping professions; Prosocial behaviour