Postoje studentů a studentek ZSF JU k tradiční formě rodiny a jiným způsobům uspořádání partnerského života - Vařečková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce Postoje studentů a studentek ZSF JU k tradiční formě rodiny a jiným způsobům uspořádání partnerského života se věnuje problematice současné rodiny a proměnám tradiční rodiny až k alternativám k rodině a manželství. V teoretické části se zabývám partnerskými vztahy, manželstvím, rodinou a jejími funkcemi. Věnuji se také problematice alternativ partnerského soužití a následně vymezuji nejdůležitější a nejvýraznější vybrané formy těchto alternativ k rodině a manželství. Dále pokračuji nejen výzkumem z minulého roku, který proběhl na fakultě Zdravotně sociální, ale také výzkumem z fakulty Pedagogické. Veřejné mínění české společnosti k dané problematice rodiny a jejích alternativ zakončuje teoretickou část. Pro bakalářskou práci jsem zvolila strategii kvalitativního výzkumu a pro sběr dat jsem použila metodu focus group. Skrze tuto metodu jsem získala názory studentů a studentek Zdravotně sociální fakulty k problematice rodiny a jiným způsobům uspořádání partnerského života. Cílem bakalářské práce bylo zjistit postoje a názory současných studentů a studentek Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, studujících na Zdravotně sociální fakultě k rodině a alternativním formám rodiny a způsobům partnerského života. Z výzkumu vyplynulo, že studující na ZSF JU preferují život v manželství, ke kterému dospějí skrze nesezdané soužití. K alternativám k manželství a rodině nemají negativní vztah, spíše pozitivní. Negativní postoje mají k fenoménům současné rodiny. Zastávají názor, že děti by se měly narodit do úplných rodin, kde rodiče jsou oddáni. Jedním z praktických využití výstupů práce je zmapování informovanosti studentů ZSF JU o problematice alternativních forem rodiny a partnerského soužití, vycházející z výuky na ZSF JU. Práce tak může přispět ke zkvalitnění výuky při hodinách sociologie.
The attitudes of ZSF JU students to the traditional form of family structure and other ways of partner life
Keywords: manželství; nesezdané soužití; osamocený rodič; registrované partnerství; rodina; singles; marriage; cohabitation of partners; lone parent; registered partnership; family; singles