Trest odnětí svobody na doživotí. Péče o zdraví vězňů ve výkonu trestu odnětí svobody na doživotí. - Kolářová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci se zaměřuji na péči o zdraví u vězňů odsouzených k trestu odnětí svobody na doživotí. Péče o zdraví v mém pojetí vychází z holistického pohledu na člověka, kdy mě zajímají všechny složky jedince jako ucelené jednotky, a proto se nemohu spokojit s pojmem zdraví, jako s pouhou nepřítomností nemoci. Nemám tedy na mysli pouze zdravotní péči, ale služby, které vedou k optimálnímu rozvoji člověka ve všech jeho lidských složkách. Jsou to služby, které pečují o bio-psycho-socio-spirituální stránku jedince, respektive vězně. Cílem mého kvalitativního výzkumu je zmapovat služby týkající se péče o zdraví, které jsou reálně poskytovány vězňům ve výkonu trestu odnětí svobody na doživotí a následně porovnat tyto služby se službami poskytovanými vězňům ve výkonu trestu odnětí svobody.
Penalty of life imprisonment. Health Care for prisoners serving a life sentence.
Keywords: Trest; trest odnětí svobody na doživotí; péče o zdraví; holistické pojetí zdraví.; Punishment; life imprisonment; health care; holistic health.