Znalosti, postoje a praxe očkování proti HPV ? v mužské i ženské populaci - Manová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část shrnuje poznatky o rakovině děložního čípku, kterou způsobuje lidský papillomavirus. Celosvětově je rakovina děložního hrdla neboli čípku na druhém místě v incidenci zhoubných nádorů. Virus HPV postihuje jak ženy, tak i muže. U mužů bývá následkem vznik genitálních bradavic či rakovina penisu. Přestože existují možnosti účinné prevence i pro muže, je zaměřena spíše na ženskou populaci. V diplomové práci se zabývám aktuální problematikou prevence rakoviny děložního čípku, která se dotýká stále většího počtu žen i mužů. V práci zjišťuji informovanost mladých lidí o rakovině děložního čípku, jejich znalosti o možnostech prevence a praxi očkování respondentů ve věku, kdy je toto očkování především doporučováno, a to před zahájením sexuálního života. Ve výzkumné části je shrnuto dotazníkové šetření, které probíhalo u žáků základních škol v Plzni. Věkové rozpětí respondentů bylo 13-16 let. Výzkumu se zúčastnili dívky i chlapci. Předpoklad, že dívky jsou informovanější a mají větší zájem o informace spojené s rakovinou děložního čípku a muži naopak informace nevyhledávají proto, že se domnívají, že se jich tato problematika netýká, byl prostřednictvím výzkumu převážně potvrzen.
Knowledge, attitudes and practice of vaccination against HPV - the male and female population
Keywords: Rakovina děložního čípku; Lidský papillomavirus; Očkování; Informovanost; Prevence; Cervical cancer; Human papilloma virus; Vaccination; Awareness; Prevention