Využití různých typů zdrojů financování v investiční činnosti podniku - Podskalská, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo provést analýzu investičního rozhodnutí podniku s ohledem na možnosti využití jednotlivých zdrojů financování a na základě provedeného rozboru zvolit nejvýhodnější variantu financování konkrétně zvolené investice. Pro jednotné hodnocení efektivnosti investice pořízené z různých forem finančních zdrojů byla na příslušné výpočty aplikována metoda diskontovaných nákladů, jejichž podstatou je porovnání jednotlivých variant z hlediska souhrnu jejich investičních nákladů a diskontovaných provozních nákladů za celou dobu životnosti dané investice. Cílem většiny investičních rozhodnutí podniku je zabezpečit pro investici takové zdroje, které vykazují minimální průměrné náklady kapitálu.
The utilization of different sources of finance in company investment policy
Keywords: Investiční rozhodování; dlouhodobé financování; zdroje financování; metoda diskontovaných nákladů; efektivnost investic; Investment decision; Long-term financing; Sources of financing; Method of discounted costs; Investment efficiency