Okrasné parkové dřeviny zásobárnou virů čeledi Rhabdoviridae - Pecková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Viry čeledi Rhabdoviridae napadající rostlinné hostitele, byly dosud popisovány pouze u krytosemenných rostlin. V této práci byla poprvé studována rhabdovirová infekce u nahosemenné rostliny ? jinanu dvoulaločného. Přestože na žádném z náhodně vybraných rostlinných materiálech nebyly evidentní symptomy infekčního napadení, byla prostřednictvím molekulárních metod a detekčních primerů prokázána rhabdovirová infekce u šesti odebraných vzorků rostlinného materiálu. Získané nukleotidové a aminokyselinové sekvence porovnané se sekvencemi v GenBank potvrzují výskyt viru(ů) rodu Rhabdovirus. Sekvence vykazovaly určitou analogii s Strawberry crinkle virus řazeným mezi Cytorhabdoviry. Z analýz vyplynulo, že vzájemná homologie nukleotidových sekvencí jednotlivých izolátů je rozdílná a s velkou pravděpodobností byla ve vzorcích z jinanu dvoulaločného poprvé prokázána přítomnost dvou zatím neidentifikovaných virů. Definitivní zařazení bude záviset na získání a porovnání dalších sekvencí z genomu izolátů a na zjištění jejich některých biologických vlastností.
The ornamental park tree species as a resource of the Rhabdoviridae family viruses
Keywords: Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba); virová infekce; rostlinné rhabdoviry; Strawberry crinkle virus; nukleotidové sekvence; Ginkgo biloba; viral infection; plant rhabdoviruses; Strawberry crinkle virus; nucleotide sequences