Každodennost císařského vyslance ve světle cestovního deníku. Gottlieb Amadeus z Windischgrätzu a jeho diplomatická cesta po dvorech knížat a kurfiřtů Římsko-německé říše roku 1661 - Bundová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá diplomatickou cestou Gottlieba Amadea z Windischgrätzu po dvorech knížat a kurfiřtů Římsko-německé říše na počátku roku 1661. Nejprve představuje osobnost hraběte z Windischgrätzu a pokouší se zmapovat jeho dvorskou a diplomatickou kariéru. Také se věnuje obecně diplomacii a diplomatické kariéře na císařském dvoře v 17. století. Stěžejní část práce se zaměřuje zejména na každodennost hraběte z Windischgrätzu během vyslanecké mise po Římsko-německé říši roku 1661. Cílem je zrekonstruovat oficiální i neoficiální rovinu diplomatického jednání, při kterém zastupoval Gottlieb Amadeus z Windischgrätzu habsburského císaře Leopolda I. Pozornost se upírá na šlechticovu sebeprezentaci a reprezentaci císařského majestátu v symbolické rovině. Předmětem zájmu je vyslancovo vnímání času a prostoru kolem něj, každodennost jeho cestování, rekonstrukce slavnostních vjezdů do měst, politické rokování, ale i rozličné šlechtické zábavy, kterých se ambasador zúčastnil na dvorech římsko-německé šlechty.
The Everydayness of imperial diplomat in the mirror of the travel diary. Gottlieb Amadeus Windischgrätz and his diplomatic travel around of courts of princes and electors of The Holy Roman Empire of the German Nation in 1661