Transsexualita - jak prožívá svou změnu pohlaví rodič a jeho dítě - Laburda, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá prožíváním dětí, jejichž rodiče prošli či procházejí procesem přeměny pohlaví a zároveň se zaměřuje na samotné rodiče, kteří proces přeměny pohlaví podstoupili nebo podstupují. Cílem práce bylo zmapovat, jak děti prožívají přeměnu pohlaví rodiče, zejména jaké prožívají pocity ohledně této situace, zda došlo k proměně vztahu mezi dítětem a rodičem a také s jakými obtížemi se potýkají v důsledku přeměny rodiče. Dílčím cílem bylo také zjistit, jaké domněnky mají samotní transsexuální rodiče o prožívání jejich dětí ve vztahu k jejich tranzici. Sběr dat proběhl za užití polostrukturovaných rozhovorů. Tato data byla následně zanalyzována za užití obsahové analýzy a zpracována formou případových studií. Z výsledků vyplývá, že většina děti změnu pohlaví rodiče neprožívala negativně. Potýkaly se ale s celou řadou těžkostí, které jejich prožívání značně ovlivnilo.
Transsexualism - how a parent and his child experience his or her gender reassingment
Keywords: transsexualita; změna pohlaví; rodiče; děti; transsexualism; gender reassigment; parents; children