Flóra a vegetace nivy potoka Hučiny (Černý Kříž, Šumava) sedm let po hydrické revitalizaci - Kratochvílová, Viola (Jihočeská univerzita, 2022)
Potok Hučina se nachází u Černého Kříže na území Národního parku Šumava a je součástí komplexu Hornovltavského luhu. Koryto Hučiny bylo v minulosti upraveno v souvislosti s plavením dřeva. Po vytvoření a schválení projektu byla část toku v roce 2012 revitalizována. Od té doby dochází k pravidelnému monitoringu vegetace v této oblasti. Cílem bakalářské práce bylo zdokumentovat flóru a vegetaci nivy Hučiny sedm let po hydrické revitalizaci. Byly použity metody fytocenologického snímkování a měření hladiny podzemní vody. Monitorována byla luční část nivy Hučiny se 14 trvalými plochami. Celkem bylo ve sledované oblasti zaznamenáno 42 rostlinných druhů. Data získaná po revitalizaci, společně s daty této bakalářské práce, jsou užitečná pro sledování vývoje rostlinných společenstev.
Monitoring of floodplain vegetation of the Hučina stream (Černý Kříž, Šumava) seven years after a hydric restoration
Keywords: potok Hučina; revitalizace; národní park; nivní půdy; stream Hučina; restoration; national park; alluvial soils