Ekologické a epidemiologické aspekty klíšťové encefalitidy - Gregorová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Virus klíšťové encefalitidy (KE) je endemický v mnoha zemích střední, východní a severní Evropy. V současnosti roste jeho význam v důsledku jeho zvýšené incidence. Tato práce je zaměřena na popis viru klíšťové encefalitidy, jeho hostitelů a onemocnění způsobené tímto patogenem a účinnosti dostupné vakcíny. Dále pak zhodnocení vlivu klimatických změn na výskyt KE.
Ecological and epidemiological aspects of tick-borne encephalitis
Keywords: Virus klíšťové encefalitidy; klíšťata; epidemiologie; očkování; klinické znaky; klimatické změny; Tick-borne encephalitis virus; ticks; epidemiology; vaccination; clinical features; climatic changes