Vodní dýmka jako životní styl: vznik a vývoj subkultury kuřáků vodních dýmek v České republice - Weinfurt, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá vznikem a popisem subkultury kuřáků vodních dýmek v České republice. Popisuje charakteristické znaky této subkultury a pomocí výzkumného šetření na bázi dotazníkové metody popisuje, kdo do této subkultury patří. Autor pak popisuje z jakých důvodů tomu tak je. V jedné samostatné kapitole je rozebrána problematika zdravotních rizik při užívání vodní dýmky. Závěrečná část se snaží vystihnout budoucí vývoj podniků, ve kterých je možno si vodní dýmku dopřát a zároveň prognostikuje vývoj celé subkultury kuřáků vodních dýmek v České republice.
The waterpipe like a lifestyle: Origin and development of waterpipe smokers in Czech Republic
Keywords: subkultura kuřáků vodních dýmek; vodní dýmka; náplně do vodních dýmek; životní styl; kouření a zdraví; čajovna; česká společnost; water pipe smoking subculture; water pipe; water pipe fillings; lifestyle; smoking and health; teahouse; czech society