Růžena Hotová, 29. 7. 1921 - 1. 10. 2015 - Antlová, Romana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce popisuje prostý život "obyčejné" ženy - paní Růženy Hotové, která se narodila v roce 1921 a zemřela ve věku 93 let v roce 2015. Tato žena prožila nejen období předválečné, válečné a období po 2. světové válce, ale také nástup komunistů v roce 1948, období normalizace a na sklonku života i období znovunabyté svobody a demokracie. Práce sama sleduje část života Růženy Hotové od narození po rok 1948. Při práci jsem využila zejména nepublikované vzpomínky paní Hotové. Jedná se jak o vzpomínky rodinné, tak o vzpomínky na události mající dopad nejen na rodinu, ale rovněž na celý český národ. Její pohled na určité historické události jsem konfrontovala s rovněž dosud nepublikovanými záznamy, které provedl křenovský rodák, kronikář Jan Valentin a dále s informacemi z odborné literatury.
Růžena Hotová, 29. 7. 1921 - 1. 10. 2015
Keywords: rodný dům; Kájov; Nový Křenov; rodina; těžký život; mobilizace; okupanti; zásobování; válka; bezvládí; odsuny obyvatel; únor; birthplace; Kájov; New Krenov; family; hard life; mobilization; occupiers; supply; war; anarchy; population movements; February