Finanční a investiční controlling - Kroupová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Nejprve tato práce charakterizuje controlling a osobu controllera. V této části práce je popsáno poslání controllingu, jeho cíle, zásady a úkoly. Dále se zaměřuje na principy, proces a nástroje controllingu a zabývá se controllingovými aktivitami v provozní a investiční fázi investičních projektů, včetně jejich kategorizace a technik pro vyhodnocení investic. Cílem této diplomové práce je u společnosti zhodnotit nastavený systém controllingových aktivit a doporučit společnosti opatření k lepšímu chodu společnosti za pomoci controllingu. Nejprve byla charakterizována vybraná společnost a byl představen controllingový a finanční útvar společnosti. Praktická část se dělí na 2 části - 1. část se věnuje reportingu, 2. část je zaměřen na investice. V reportingové části práce jsou navrhnuty 4 opatření pro zlepšení reportingu, komunikace mezi odděleními a hodnocení jednotlivých oddělení. V investiční části práce srovnává starý stroj, který nebyl velmi šťastně koupen, se strojem, který by byl za stanovených podmínek koupen nový. Hypotéza diplomové práce se zaměřuje na dobu návratnosti plynoucí z úspor zakoupením nového stroje ERMI. Práce počítá dílčí doby návratnosti plynoucí z úspor, ale také jako celkový ukazatel. Pro potvrzení hypotézy bylo zapotřebí srovnat dobu životnosti stroje, která byla určena dle vnitropodnikové směrnice, s celkovou dobou návratnosti plynoucí z úspor.
Financial and investment controlling
Keywords: controlling; investice; reporting; hypotéza; doba návratnosti; controlling; investment; reporting; hypothesis; payback period