Sledování změn vybraných parametrů piv z minipivovaru v průběhu zrání a skladování - Havlíčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je sledovat závěrečnou fázi výroby piva v cylindrokonických kvasných a zracích tancích. Úkolem je sledovat a měřit základní analytické parametry při dokvášení piva, mezi které se řadí: % alkohol (hmot.), % alkohol (obj.), % extrakt skutečný, % extrakt zdánlivý, % extrakt původní mladiny, relativní hustota a osmotický tlak. V teoretické části práce je vysvětlen pojem pivo, dále jsou objasněny legislativní požadavky kladené na výrobu piva, požadavky na jakost a suroviny. Popsáno je dále chemické složení piva, kvašení a dokvášení piva a také princip fungování cylindrokonickch kvasných a zracích tanků. Praktická část diplomové práce porovnává data získaná měřením vzorků 10° a 12° spodně kvašeného piva plzeňského typu, kdy polovina vzorků byla odebrána z cylindrokonických tanků a druhá část vzorků z otevřených kádí. V dalších kapitolách jsou zpracovány výsledky jednotlivých měření a na závěr jsou shrnuty všechny zjištěné fakty.
Basic analytical components changing during the final stages of beer production
Keywords: pivo; kvašení; alkohol; extrakt původní mladiny; beer; fermentation; alcohol; original wort extract