Změny unijního práva a jejich vliv na výkazy českých podnikatelských subjektů - Eisenhammerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se soustředí na vliv evropského práva na české podnikatelské subjekty. Hlavním cílem práce je vysvětlit, jakým způsobem implementace směrnice 2013/34/EU ovlivňuje výkazy podnikatelských subjektů. Pozornost je věnována také novým změnám zákona o účetnictví. Novela zákona o účetnictví je porovnávána se Směrnicí 2013/34/EU v oblasti účetního výkaznictví. Zejména se práce zaměřuje na rozvahu, výkaz zisku a ztrát, účetní závěrku, výroční zprávu a další finanční výkazy. Srovnání ukáže, zda jsou všechny důležité části směrnice 2013/34/EU součástí českého právního řádu. Kromě toho práce popisuje určité výhody poskytované mikro a malým účetním jednotkám.
The changes of the European law and their effect on the financial statements of the enterprises in the Czech Republic
Keywords: zákon o účetnictví; směrnice 2013/34/EU; účetní výkazy; kategorizace účetních jednotek a skupin; Accounting Act; Directive 2013/34/EU; Accounting statements; Categories of under-takings and groups