Humor v univerzitních románech Davida Lodge - Voldřichová, Magda (Jihočeská univerzita, 2011)
Předmětem práce je analýza a interpretace univerzitních románů Davida Lodge. Práce se konkrétně zaměřuje na zdroje a prvky komična, zejména humor, satiru a parodii, v Lodgeově volné trilogii Hostující profesoři, Svět je malý a Pěkná práce. Východiskem diplomové práce je charakteristika univerzitního románu, včetně společenské situace v období vzniku tohoto žánru, a stručný přehled jeho představitelů, s důrazem na román Kingsleyho Amise Šťastný Jim. Práce se dále zabývá způsoby realizace komiky v textu a z této základny pak čerpá praktická část. Hlavním cílem je poukázat na způsoby využívání komiky v univerzitních románech Davida Lodge a tohoto záměru je dosaženo v rozboru jednotlivých textů.
Humour in the Campus Novel of David Lodge
Keywords: David Lodge; univerzitní román (campus novel); komika; humor; satira; David Lodge; campus novel; comicality; humour; satire