Porovnání ukazatelů jatečné hodnoty dvou hybridních kombinací jatečných prasat - Dvořák, Josef (Jihočeská univerzita, 2018)
Ukazatele výkrmnosti byly sledovány u celkem 32 výkrmových turnusů hybrida Topigs a 31 turnusů hybrida Danbred. Počáteční živá hmotnost byla u hybrida Topigs 30,1 kg a u hybrida Danbred 28,1 kg (P < 0,05). Konečná živá hmotnost hybrida Topigs činila 112,5 kg a hybrida Danbred 114,0 kg. Průměrný denní přírůstek byl u hybrida Topigs na úrovni 0,81 kg/ks/den a u hybrida Danbred 0,90 kg/ks/den (P < 0,05). Spotřeba kompletní krmné směsi na 1 kg přírůstku byla u hybrida Topigs 2,82 kg a u hybrida Danbred 2,76 kg. Ztráty úhynem za období výkrmu činily 1,39 % u genotypu Topigs a 3,87 % u genotypu Danbred (P < 0,05). Do sledování jatečné hodnoty bylo zařazeno celkem 2 374 jatečně upravených těl hybrida Topigs a 2 468 jatečně upravených těl hybrida Danbred. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla hybrida Topigs byla 88,1 kg s průměrným podílem svaloviny 57,5 %. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla hybrida Danbred byla 91,4 kg (P < 0,05) při průměrném podílu svaloviny 59,1 % (P < 0,05). U hybrida Topigs bylo do jakostní třídy S zařazeno 12,2 %, do třídy E bylo zařazeno 72,0 % a do třídy U bylo zařazeno 15,8 % jatečně upravených těl. Podíl jatečně upravených těl u hybrida Danbred ve třídě S činil 32,9 %, ve třídě E byl 61,9 % a do třídy U spadalo 5,2 % jatečně upravených těl. Do hmotnostního rozpětí 8099,9 kg bylo u hybrida Topigs zařazeno 78,5 % a u hybrida Danbred 69,7 % jatečně upravených těl.
Carcass values index comparison of two hybrid combinations od slaughtered pigs
Keywords: prase; hybridní kombinace; výkrmnost; jatečná hodnota; pig; hybrid combination; fattening; carcass value