Názory žen na císařský řez z retrospektivního pohledu - Kovářová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje ženám po císařském řezu a jejich názorům na tento operační zákrok. V teoretické části byla objasněna problematika císařského řezu, jeho definice, historie, druhy řezů a indikace, možné komplikace a druhy anestezie, jež mohou být využity při této operaci. Nedílnou součástí teoretické práce je ošetřovatelská péče porodních asistentek o ženu před výkonem, po výkonu a v průběhu šestinedělí, dále se zabývá kojením a péčí o novorozence po císařském řezu. Cílem pro výzkumnou část bylo zjistit názory žen na císařský řez z retrospektivního pohledu. Z tohoto cíle vyplynuly čtyři výzkumné otázky. První otázka zjišťovala, jak ženy rozuměly indikaci k císařskému řezu. Druhá otázka se věnovala spokojenosti žen s péčí porodní asistentky. Třetí otázka se zaměřila na první kontakt s novorozencem a čtvrtá na ovlivnění života žen po císařském řezu. K provedení výzkumné části bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Výzkum probíhal během měsíce března 2017 se sedmi respondentkami, které byly jeden rok až pět let po císařském řezu a souhlasily s poskytnutím rozhovoru. V průběhu polostrukturovaného rozhovoru bylo ženám položeno 15 otázek. Poté co byly rozhovory doslovně přepsány, byla provedena jejich analýza metodou kódování v ruce, neboli tužka a papír. Odpovědi žen byly označeny jednotlivými kódy a zařazeny do kategorií. Z výzkumného šetření vyplývá, že ženy mají pozitivní názor na císařský řez, považují ho za nejlepší volbu v dané situaci, která byla uskutečněna pro záchranu jejich dítěte. Přestože většina respondentek před operačním výkonem pociťovala strach, jejich souhlas k císařskému řezu by ani dnes neměnila. Pro více jak polovinu žen byly podané informace od lékaře dostačující a porozuměly jim. Téměř všechny ženy z dotazovaných byly spokojené s ošetřovatelskou péčí a informovaností od porodních asistentek a také s prvním kontaktem s novorozencem, jenž nastal do dvou hodin po zákroku. Ovšem nespokojenost vyjádřily v přístupu ke kojení a v této oblasti většina žen popisovala potíže. Ačkoliv více jak polovina žen odpověděla, že se necítily být omezeny operačním zákrokem, všechny dotazované využily během šestinedělí pomoci od rodinných příslušníků. Téměř všechny respondentky uvedly zvýšenou citlivost v jizvě, kterou pociťovaly nejméně půl roku po porodu. Bakalářská práce může sloužit porodním asistentkám pro inspiraci ke zlepšení ošetřovatelské péče. Dále může být přínosem studentkám porodní asistence pro jejich zlepšení v oblasti praxe. Výstupem z bakalářské práce je informační letáček o problematice císařského řezu určený pro těhotné ženy.
Women's opinions on caesarean section from a retrospective view
Keywords: Porod; císařský řez; porod po císařském řezu; ošetřovatelská péče; porodní asistentka.; Birth; caesarean section; birth after caesarean section; nursing care; midwife