Analýza kvality života u pubescentů a adolescentů s ohledem na cirkadiánní a diurální rytmy v dětských domovech v Jihomoravském kraji - Pevná, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá Analýzou kvality života u pubescentů a adolescentů s ohledem na cirkadiánní a diurální rytmy v dětských domovech v Jihomoravském kraji. Teoretická část vymezuje pojmy kvalita života, pubescent, adolescent, cirkadiánní a diurální rytmy. Práce je zaměřena na spánkovou oblast kvality života. Je popisován význam a kvalita spánku, spánkové cykly a spánková typologie. Výzkumná část práce se zabývá dotazníkovým šetřením celkem 110 respondentů (60 pubescentů, 50 adolescentů). Metodu výzkumu tvoří výběr otázek ze standardizovaného dotazníku cirkadiánní typologie, CIT Harada, Krejčí, 2010. Získaná data jsou vyhodnocena pomocí základních statistických metod.
Analysis of the quality of life of preadolescents adolescents with regard to circadian and diurnal rhythms in children's homes in the South Moravian Region.
Keywords: kvalita života; cirkadiánní rytmy; diurální rytmy; pubescent; adolescent; spánek; dětský domov; quality of life; circadian rhythms; diural rhythms; preadolescent; adolescent; sleep; children's home