Vliv dětství na pojetí profese učitele v mateřské škole - Babáková, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na to, jak vnímají vliv vlastního dětství na svou osobnost a profesi učitelé v mateřské škole. Teoretická část popisuje prvních sedm let života dítěte, uvádí vliv výchovy na dítě, poukazuje na rizika, která přináší výchova a její možné nežádoucí projevy v dospělosti. Dále je zde popsána osobnost učitele v mateřské škole. V praktické části jsou pak uvedeny výsledky kvalitativního výzkumu, který byl veden formou polostrukturovaného rozhovoru s učitelkami z mateřských škol. Jsou zde mapovány jejich vzpomínky na dětství, možnosti vyrovnání se s nepříjemnými zážitky a propojení vzpomínek se současnou profesí.
The influence of childhood on the concept of the teaching profession in kindergarten
Keywords: dětství; učitel v mateřské škole; výchova; vzpomínky; childhood; kindergarten teacher; education; memories