Současné trendy automatizovaného zpracování dat v oblasti dodavatelsko-odběratelských vztahů - Tržilová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení pohledávek a závazků v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů ve vybrané účetní jednotce z hlediska automatizovaného zpracování dat v této oblasti. Vybranou účetní jednotkou je malá firma zabývající se prováděním betonových podlah. Práce se věnuje popisu dodavatelsko-odběratelských vztahů a jejich účtování, popisu závazků a pohledávek, jejich vzniku, způsobu úhrady a zániku. Práce rovněž charakterizuje konkrétní vybraný podnikový informační software a jeho subsystémy. Jedná se o vystavování dokladů v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů, jako jsou faktury vydané, faktury přijaté, zálohové listy vydané, zálohové listy přijaté včetně jejich účtování. Řeší se i problematika neuhrazených pohledávek a závazků, jejich evidence ve firmě a tvorba opravných položek. Ke zhodnocení vztahu dodavatel-odběratel je použita analýza SWOT, která je vyhodnocena pomocí metody Fullerova trojúhelníku. Závěrem jsou zhodnoceny možnosti, výhody a nevýhody vybraného podnikového informačního softwaru při zpracování dodavatelsko-odběratelských vztahů a navržení možného zlepšení zpracování dat v této oblasti.
Current Trends in Automated Data Processing in the Field of Supplier-Customer Relations
Keywords: dodavatelsko-odběratelské vztahy; podnikový informační software; pohledávky a závazky; účetnictví; supplier-customer relations; corporate information software; receivables and liabilities; accounting