Ein Reiseführer durch das Gebiet von Dačice - Krejčí, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této bakalářské práce je přiblížit čtenáři historii a také současnost regionu Dačicka. Úvodní část se vztahuje přímo k městu Dačice, které zároveň představuje hospodářské centrum celého regionu. Především je usilováno o nastínění historického vývoje a představení nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších památek města. Bakalářská práce rovněž zachycuje události období dvou světových válek, kterými byl celý region, zvláště pak pohraničí kolem města Slavonice, přímo postižen. Další část práce se zabývá právě pohraniční oblastí v okolí města Slavonice. Samotné město Slavonice představuje goticko-renesanční perlu mezi českými i moravskými památkami, díky čemuž bylo prohlášeno za městskou památkovou rezervaci a dále usiluje o zařazení do seznamu národních kulturních památek UNESCO, a i proto je mu v této práci věnována poměrně velká část. Závěrečná část práce se pokouší přiblížit ne příliš hospodářsky vyspělá, ale spíše historicky cenná památná místa v okolí obou měst. Tyto oblasti nejvíce pocítily dopad politického režimu období mezi dvěma světovými konflikty, na což je možno vzpomenout při návštěvě početných židovských hřbitovů v této oblasti. Obě města jsou zasazena do malebné krajiny českého národního parku ''Česká Kanada'', o kterém se práce rovněž zmiňuje. Tato oblast je navíc opředena velkým množstvím pověstí a legend, které jakoby dotváří tajuplný charakter dnes již poměrně vyspělého a turisty hojně navštěvovaného regionu. Celá práce je obohacena obrázky či fotografiemi mnohých historických památek či míst, k lepší orientaci a představivosti dané oblasti dokládám v přílohách také mapky a jiné popisné obrázky.
The Guidebook of the region of Dačice
Průvodce regionem Dačicka
Keywords: Dačice; Dačicko; Slavonice; Slavonicko; Dačice; the region of Dačice; Slavonice; the region of Slavonice