Tváří v tvář - rozštěp jako stigma (Orofaciální rozštěp v etických a sociálních souvislostech ) - Gajerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá vlivem orofaciálního rozštěpu na psychosomatiku rodiny v psycho-sociálně-etických souvislostech.Shrnuje historii, dělení a léčbu rozštěpových vad. Následuje rozbor praktických potíží, které se objevují při péči o dítě s orofaciálním rozštěpem.Práce obsahuje specifikaci pojmů, které jsou v souvislosti s označením orofaciálního rozštěpu jako stigmatu používány. Jedná se pojmy stigma a stigmatizace, norma a normalita, krása a ošklivost.Dále jsou blíže rozpracovány fenomény strachu a bolesti, potíže v komunikaci s nejbližším sociálním okolím rodičů a dítěte, bariéry mezi odbornou veřejností a rodiči.Poslední část reflektuje orofaciální rozštěp s přihlédnutím ke křesťanské etice. Rozpracovává vztah potratu a rozštěpové vady a role naděje v péči o dítě s orofaciálním rozštěpem.
Cleft As a Stigma
Keywords: orofaciální rozštěp; stigma; norma a normalita; krása; ošklivost; bolest; strach; naděje; psychosomatika rodiny; potrat jako prevence; orofacial cleft; cleft lip and palate; stigma; norm and normality; beauty; ugliness; pain; fear; hope; family psychosomatics; abortion as preventive care