Od povídky k románu: Pohled na vyprávěcí postupy Agathy Christie - Bušková, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje dosud málo prozkoumanému aspektu literární tvorby Agathy Christie, a sice adaptacím či přepracováním již publikovaných kratších textů do románového formátu. Teoretická část nejprve definuje relevantní literární kategorie. Dále představí autorku a její tvorbu v kontextu detektivního žánru a také ve vztahu k definovaným literárním formám a charakterizuje její pracovní zvyklosti a tvůrčí postupy. Praktická část spočívá ve srovnávací analýze vybraných textů, tedy původních povídek a výsledných rozšířených textů. Závěr práce shrnuje použité způsoby transformace textů jak po obsahové, tak formální stránce a shrnuje spisovatelčiny tvůrčí postupy uplatněné v rámci tohoto typu její tvorby.
Short Stories into Novels: Examining Agatha Christie's Narrative Techniques