Schwarzenberské lesní hospodářství v letech 1650-1750 - Kyryanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá lesním hospodářstvím na schwarzenberských panstvích Třeboň a Hluboká nad Vltavou mezi lety 1650-1750. Autorka se v práci zaměřuje na lesní personál, jeho skladbu a pracovní náplň. Dále zkoumá vnímání lesa, péči o lesní porost, pěstování stromů a jejich následnou těžbu, voroplavbu a krádeže spojené s lesním hospodařením. Stranou pozornosti nezůstává ani schwarzenberská fauna. U té je zkoumána skladba škodné a užitkové zvěře a její chov v oborách a bažantnicích. Autorka se zaměří také na lov a jeho praktické zajištění. Diplomová práce zahrnuje rovněž prodej a dovoz zvěřiny schwarzenberským knížatům.
The Silviculture of the Schwarzenbergs in 1650-1750
Keywords: Schwarzenberkové; les; fauna; flora; lov; zvěřina; Schwarzenbergs; forest; wood; wild animals; hunting