UPLATNĚNÍ SHETLANDSKÝCH KONÍ V OBLASTI JIŽNÍCH ČECH - Blahovcová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo, zjistit jak vypadá populace shetlandských pony v České republice. Velikým problémem v chovu těchto poníků je bezpůvodovost, poníků s původem je pouze 40%. Práce se tedy zaměřila na zjišťování rozdílů mezi poníky s původem a bez původu. Dále na zjišťování rozdílů základních tělesných rozměrů hřebců a klisen. Další otázkou byly početní stavy shetlandských pony v jednotlivých krajích, zvláštní pozornost byla věnována kraji Jihočeskému. Samostatným bodem bylo porovnání posuzování zevnějšku shetlandských pony jednotlivými inspektory chovu koní. Podkladový materiál byl poskytnut Asociací svazu chovatelů koní. Data a výsledky byly zpracovány v programu MC Excel. V lineárním popisu dosahují poníci s původem lepších hodnot v hodnocení typu a prostornosti chodů, v ostatních partiích se hodnocení téměř překrývá. Souhrnné charakteristiky jsou zhodnoceny průměrně o půl bodu lépe u poníků s původem. V tělesných rozměrech byl zjištěn rozdíl v KVH a KVP, kdy poníci s původem jsou prokazatelně nižší, v OH a Ohol byl rozdíl mezi poníky s původem a bez původu nepatrný. Mezi hřebci a klisnami shetlandských pony je rozdíl také ve velikosti, KVH a KVP je prokazatelně nižší u hřebců, obvod hrudi je rovněž prokazatelně menší u hřebců. Obvod holeně naopak u hřebců nepatrně vyšší. Zjišťování početních stavů v krajích ukázalo, že na shetlandy nejbohatším krajem je kraj Středočeský, následován Prahou, krajem Ústeckým, Zlínským a Plzeňským. Naopak krajem nejchudším jsou Pardubice, kraj Jihomoravský a Vysočina. V Jihočeském kraji shetlandů rovněž není mnoho, je zde evidováno 17 poníků z toho šest s původem. Mimo evidenci bylo ještě náhodně nalezeno 7 poníků, kteří odpovídají plemennému standardu. Při porovnání posuzování zevnějšku shetlandských pony jednotlivými inspektory chovu koní bylo zjištěno značné rozpětí v posuzování některých partií lineárního popisu, někdy až o bod méně nebo více. Což svědčí o větším využívání různých bodů jednotlivými inspektory. V souhrnných charakteristikách byl mezi některými inspektory rozdíl až tři čtvrtě bodu.
The Use of Shetland Horses in the Area of South Bohemia
Keywords: koně; shetland pony; horses; shetland pony