Statistické šetření vybraných parametrů techniky Hasičského záchranného sboru České republiky ve vybraném regionu - Tichá, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části diplomové práce jsou vymezeny základní pojmy a oblasti týkající se Hasičského záchranného sboru České republiky, ochrany obyvatelstva a hasičské výjezdové techniky, které byly zpracovány na základě legislativních předpisů, odborných článků a publikací. To vedlo k porozumění řešeného problému. v následujícím oddíle Metodika práce jsou shrnuty základní metody deskriptivní a matematické statistiky, které byly využity při zpracovávání praktické části diplomové práce. V praktické části diplomové práce jsou ověřovány dvě hypotézy. Hypotézy byly zkoumány na základě statisticky zpracovaných dat získaných od Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. pro zpracování praktické části byly aplikovány základní metody deskriptivní a matematické statistiky, kterými jsou tato data zpracována. H1: Empirické rozdělení počtu ujetých kilometrů hasičské techniky k zásahu a počtu zásahů hasičské techniky CAS Jihočeského kraje za období měsíce září roku 2018 bude blízké normálnímu rozdělení. H2: Závislost počtu ujetých kilometrů hasičské techniky k zásahu a počty zásahů CAS JPO I Jihočeského kraje za období měsíce září roku 2018 bude mít charakter pozitivní korelace podložené lineární regresí. Ověřením operacionalizovaných hypotéz H1, H2 byl splněn globální cíl práce, provést výzkum zaměřený na způsob využívání hasičské techniky CAS JPO I Jihočeského kraje prostřednictvím šetření vybraných parametrů za období měsíce září roku 2018. Ověření hypotéz bylo podpořeno provedením teorie odhadů teoretických parametrů normálního rozdělení, parametrického testování a regresní a korelační analýzou. Přínos diplomové práce z teoretického hlediska spočívá v aplikabilitě algoritmů analýzy dvojrozměrných dat na vybrané téma práce. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje může použít algoritmy pro posouzení stejných parametrů v jiném, ideálně delším, období. Z praktického hlediska práce ukazuje na to, že plošné pokrytí kraje CAS JPO I je optimální. Využití hasičské techniky CAS a následně i lidských zdrojů je efektivní a není nutné navrhovat v tomto systému změny.
Statistical survey of selected parameters of the Fire Rescue Service of the Czech Republic in selected region
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; ochrana obyvatelstva; jednotky požární ochrany; cisternová automobilová stříkačka; statistické šetření; The Fire Rescue Service of the South Bohemia; public protection; unit of the fire protection; cistern fire engine; statistical survey