Výskyt kokcidií střev u selat před odstavem a po odstavu. - Čivišová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Celkem bylo odebráno 487 vzorků ze dvou farem na Kladensku a to v období: podzim 2004, zima 2005, jaro 2005, podzim 2005, zima 2006 a jaro 2006. K vyšetření přítomnosti parazitů v trusu byla použita flotačně-koncentrační metoda (Sheatherův cukerný roztok) a specifické barvení anilin - karbol - methylvioleti podle Miláčka a Vítovce (1985) s následným mikroskopickým vyšetřením při zvětšení 200 - 400 ×. Ve vzorcích byly nalezeny infekce způsobené Cryptosporidium spp., Eimeria spp., Isospora suis, Giardia intestinalis, Trichuris suis, Ascaris suum a Strongyloides ransomi. Nejvíce se v chovech vyskytovala infekce způsobená Cryptosporidium spp. (19,1 %), Eimeria spp. (8,9 %) a Isospora suis (5,2 %). Prevalence bičíkovce Giardia intestinalis dosáhla 2,9 %, u hlístů 5,4 %. Většina pozitivních vzorků měla tuhou konzistenci trusu. Nejmenší výskyt parazitů byl diagnostikován v zimě 2005, naopak největší na podzim 2005.
THE OCCURRENCE OF COCCIDIOSIS IN THE GUTS OF SUCKING PIGS BEFORE AND AFTER WEANING.
Keywords: selata; kokcidie; střeva; Pigles; Coccidiosis; Guts