Analýza religiozity obyvatel České republiky - Tomková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou religiózní struktury obyvatelstva České republiky. Hlavním cílem práce je porovnání religiozity s vybranými sociálně-demografickými a sídelními charakteristikami obyvatelstva České republiky. Závislost mezi danými jevy je zkoumána za pomocí regresní a korelační analýzy. Nedílnou součástí analytické části je i stručný vývojový a charakterový trend religiózní struktury české populace. Teoretická část práce je zaměřena na představení religiozity a její postavení v demografické literatuře. Dále je v práci diskutována problematika statistické evidence náboženského vyznání obyvatelstva, institucionalizace religiozity a sekularizace společnosti na základě prostudované odborné literatury. Výsledky práce jsou demonstrovány na úrovni krajů, okresů a především SO ORP, popř. obcí v návaznosti na sčítání lidu, domů a bytů 2011 v podobě kartografické, grafické i tabulkové.
Analysis of the religion of the population of the Czech republic
Keywords: religiózní struktura; Česká republika; sociálně-demografické ukazatele; sídelní ukazatele; regresní analýza; korelační analýza; religious structure; Czech Republic; socio-demographic index; residential index; regression analysis; correlation analysis