Možnosti využití metod pedagogicko-psychologické diagnostiky na 1. stupni ZŠ - Štorková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá praktickým využitím metod pedagogicko-psychologické diagnostiky na prvním stupni. Teoretická část přibližuje pedagogickou diagnostiku z pohledu důležitosti ve školní praxi, pohled učitele na smysluplnost diagnostikování v závislosti na odučených letech ve škole a názory na osobnost dítěte při zvládání role žáka v závislosti na jeho fyzickém, psychickém a sociálním vývoji. V praktické části se zabývám rozhovorem s učiteli o praktičnosti a možnostech využití metod pedagogicko-psychologické diagnostiky v běžném prostředí školy. Následně uvádím okrajově rozbor kresebné projekční metody a didaktických nestandardních testů. V závěru se zaměřuji na vyhodnocování sociálního klimatu třídy. Výzkumný vzorek je zaměřen na učitele a žáky prvního stupně základní školy v Českých Budějovicích.
The Ways of the pedago-psychological diagnostic Methods at primary School
The Ways of the pedago-psychological diagnostic Methods at primary School
Keywords: Pedagogicko-psychologická diagnostika; Charakteristika metod pedagogicko-psychologické diagnostiky; Role žáka; Somatický; fyzický a sociální vývoj dítěte; Role učitele; Pedagogické a diagnostické kompetence učitele; Pedagogická praxe; Pedagogical-psychological diagnostics; Characteristics of methods of pedagogical-psychological diagnostics; Role of a pupil; Somatic; physical and social evolution of a child; Role of a teacher; Pedagogical and diagnostic competence of a teacher; Pedagogical practice