Les prédicats analytiques français avec les noms d'événement en -ation - Kalivodová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této diplomové práce jsou francouzské analytické predikáty s dějovými jmény se sufixem -ation. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část začíná popisem analytických predikátů a jejich vlastností, z nichž pak vyplývají i testy užívané k identifikaci tohoto typu predikátů. Na toto navazuje popis vlastností a typologií dějových jmen, která představují jednu ze dvou základních složek analytických predikátů. Dále se práce zaměřuje na proces nominalizace, důraz je kladen především na vymezení, význam a vlastnosti francouzského sufixu -ation. Praktická část práce popisuje metodu získání vzorku nejčastěji užívaných francouzských jmen se sufixem -ation, dále přibližuje zjišťování jejich etymologie a ověřování jejich dějového významu. Následně se práce zabývá valencí dějových jmen a jejich kolokabilitou se slovesy.
French Analytic predicates with Event nouns in "-ation".
Keywords: analytické predikáty; dějová jména; sufix -ation; valence; kolokace; analytic predicates; action nouns; suffix -ation; valency; collocations