Tereziánský ústav šlechtičen v letech 1755 - 1852 - Charvátová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná bakalářská práce s názvem Tereziánský ústav šlechtičen v letech 1755 ? 1852 si vytkla za cíl představit badateli doposud opomíjenou instituci založenou císařovnou Marií Terezií v polovině 18. století. Tereziánský ústav šlechtičen je v této práci nahlížen především jako příklad zařízení, které pečovalo o neprovdané dcery z urozených aristokratických rodin. Na základě archivních pramenů a literatury se snaží vylíčit historii Tereziánského ústavu, důraz je kladen na období korespondující s jeho založením a obdobím před dlouhou érou neobsazeného postu abatyše, tedy první polovinu jeho existence. Klíčové a prestižní funkci abatyše ústavu je rovněž věnována pozornost. Stranou nezůstanou ani závazná pravidla řídící přijímání jednotlivých šlechtičen a běžný chod Tereziánského ústavu.
Theresian institute for noblewomen in the years 1755 - 1852