Regionální diferenciace populačního vývoje v Moravskoslezském kraji: historickogeografická analýza - Kněžíčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou regionální diferenciace populačního vývoje jednotlivých mikroregionů Moravskoslezského kraje. Analýza je zaměřena především na období industrializace, přičemž nechybí shrnutí předindustriálního ani postindustriálního období. Populační vývoj Moravskoslezského kraje neprobíhal rovnoměrně, neboť jej ovlivnilo několik determinantů. Mezi takové patří vliv napojení na železniční dopravu, hierarchické postavení sídel nebo jejich administrativní postavení. V práci je obsažená i stručná komparace s ostatními kraji Česka. Největší pozornost je věnována komparaci na úrovni mikroregionů nebo jednotlivých obcí. Historický vývoj kraje determinoval vytvoření vztahu jádro periferie mezi jednotlivými mikroregiony. Část práce je věnovaná syntéze, která člení jednotlivé mikroregiony do kategorií podle vývojových tendencí. Stručný komentář je věnován analýze hlavních vývojových trendů, klíčových determinantů i predikce populačního vývoje. V Závěru práce jsou potvrzeny či vyvráceny hypotézy, které byly vytyčeny na začátku výzkumu.
Regional differentiation in the population development of Moravian-Silesian Region: historic-geographic analysi
Keywords: Moravskoslezský kraj; vývoj počtu obyvatel; historicko-geografické determinanty; mikroregionální diferenciace; jádro periferie; Moravian-Silesian Region; development of population; historical-geographical determinants; micro-regional differentiation; Core Periphery