Monitoring turismu a jeho dopadu na přírodní ekosystémy v Národní přírodní rezervaci Čertova stěna-Luč - Hyšpler, Robin (Jihočeská univerzita, 2009)
NPR Čertova stěna - Luč se nachází na východním okraji Šumavy. Důvodem ochrany jsou především reliktní smrkové a březové bory, kamenné moře a přirozené koryto řeky Vltavy. Ve své práci jsem na dvou lokalitách hodnotil vliv turismu na přírodní ekosystémy. První lokalita byla na vyhlídce Čertovy stěny a druhá lokalita byla na levém břehu Vltavy na křižovatce turistických cest. Provedl jsem 14 terénních pozorování, dotazníkové šetření a zmapování nepůvodních a ruderálních druhů rostlin. Největší vliv turismu je patrný na vyhlídce Čertovy stěny, kde je bylinné patro silně ovlivněno sešlapem.
Monitoring of turism and its impact on natural ecosystems in "Čertova stěna-Luč" National nature reserve
Keywords: Národní přírodní rezervace; turismus; kamenné moře; National nature reserve; turism; stony slopes